VIDEO. Incendiu devastator la complexul Pod 4

Pompierii din cadrul ISU Călărași au reușit după mai multe ore să stingă un incendiu violent care a cuprins, sâmbătă noaptea, complexiul Pod 4 din Călărași. Flăcările puternice au distrus acoperișul imobilului, peste 1.200 de metri pătrați, haine, mobilier, electronice și electrocasnice, conform declarațiilor personalului de la Pod 4.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului ar putea fi un scurtcircuit ce s-a declanșat în camera centralei termice.

Potrivit ISU Călărași, pentru stingerea incendiului produs la complexul Pod 4  au intervenit șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, camion, motopompă și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime, două echipaje  SMURD și o  ambulanță SAJ. Nu au fost înregistrate victime. Prezenți la fața locului au fost și polițiștii din cadrul IPJ Călărași, alături de o echipă de 8 jandarmi. Polițiștii judiciariști din cadrul Biroului de Investigații Criminale continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate modul în care s-a produs incendiul.

ISU Călărași, despre pagubele incendiului:
* Acoperiș 800 mp și etaj 1 al unui corp de clădire;
* Acoperiș 400 mp și o parte din etaj 1 al celui de-al doilea corp de clădire;
* Acoperiș  150 mp și 8 camere la cel de-al treilea corp.

COMUNICAT PRESĂ ISU CĂLĂRAȘI

Intervenţie la incendiu într-un complex turistic situat pe DN3
Mai multe echipaje de stingere din cadrul I.S.U. Călăraşi au acţionat timp de aproximativ patru ore şi 30 de minute pentru lichidarea incendiului care a cuprins trei corpuri de clădiri

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost posibil din cauza efectutlui termic al curentului electric, fiind astfel produs un scurtcircuit la o instalaţie dintr-o anexă (hală de producţie)

În data de 02.02.2020, ora 00.13, mai multe echipaje profesioniste de stingere din cadrul I.S.U. Călăraşi au fost solicitate să acţioneze pe DN 3, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la clădirile unui complex turistic, proprietate privată, aparţinând domeniului privat român.
La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta cu violenţă și cu fum dens la nivelul a trei corpuri de clădiri, îndeosebi la acoperişurile acestora.
Trebuie menționat, de asemenea, că exista pericolul ca flăcările să se extindă la vecinătăți, însă pompierii militari au ajuns rapid la locul intervenției și au împiedicat propagarea arderii.
Pompierii militari s-au deplasat la această intervenţie cu 14 autospeciale dintre care şapte de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ patru ore şi 30 de minute.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost posibil din cauza efectutlui termic al curentului electric, fiind astfel produs un scurtcircuit la o instalaţie dintr-o anexă (hală de producţie).
Exista pericolul ca arderea să se extindă şi la alte bunuri materiale aflate în imediata vecinătate, însă pompierii militari au intervenit prompt şi au lichidat incendiul în limitele găsite.

Recomandări ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi
pentru sezonul rece

Pentru preîntâmpinarea producerii unor incendii generate de exploatarea sistemelor de încălzire a locuinţelor şi gospodăriilor cetăţeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca la folosirea acestora, să se respecte următoarele măsuri de prevenire: nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere, etc.) de la aceeaşi sursă (prelungitor, priză) în acelaşi timp, deoarece conductorii se încălzesc şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric; nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu; nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora; nu utilizaţi aparate electrice improvizate sau conductori electrici deterioraţi sau neizolaţi corespunzător; pentru remedierea defecţiunilor constatate la aparatele şi instalaţiile electrice defecte apelaţi la specialişti sau la persoane autorizate; nu amplasaţi perdelele sau alte materiale textile în apropierea surselor de căldură, deoarece acestea pot lua foc foarte uşor; nu suprasolicitaţi sobele cu acumulare de căldură şi nu lăsaţi mijloace de încălzire nesupravegheate sau în grija copiilor; nu amplasaţi materiale combustibile la mai puţin de un metru faţă de mijloacele de încălzire (sobe, radiatoare, plite etc.); nu depozitaţi materiale combustibile (lemne, carburanţi, hârtie) în podurile locuinţelor; nu utilizaţi coşuri de evacuare a fumului deteriorate sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din construcţia locuinţelor; înainte de utilizare, sobele şi coşurile de fum vor fi verificate pentru depistarea eventualelor defecţiuni (fisuri, crăpături, depuneri de funingine, înfundări, etc.); pe timpul funcţionării menţineţi uşiţa focarului închisă, iar în faţa sobelor amplasaţi o cutie metalică de protecţie în cazul căderii accidentale a jarului sau lemnelor aprinse; depozitaţi cenuşa şi jăraticul în gropi speciale, iar în condiţii de vânt stingeţi-le cu apă; nu construiţi sobele şi coşurile de fum în jurul grinzilor sau altor elemente de construcţie care pot lua foc; atenţie la prezenţa monoxidului de carbon produs de arderea incompletă sau de coşurile de fum neîntreţinute corespunzător; monoxidul de carbon este un gaz inodor (fără miros) şi de aceea nu poate fi sesizat, iar inhalarea lui poate să ucidă.
Țineți cont de aceste sfaturi, vă pot proteja familia și bunurile dumneavoastră!

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plutonier adjutant. Tătăranu Ştefan-Ovidiu

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/485584905690604/

Despre Autor

Ultimele articole

spot_imgspot_img

Related articles

spot_imgspot_img