Marius Dulce/PSD: “Călărașiul are nevoie de infrastructură”

Președintele organizației municipale PSD Călărași, Marius Dulce, consilier în cadrul Consiliului Local Călărași, a acordat un interviu în cadrul căruia s-au dezbătut mai multe subiecte de interes pentru municipiul Călărași. Viziunea președintelui organizației politice PSD despre infrastructura din Călărași, proiectele începute și abandonate, cheltuirea, fără rost a banilor publici.  Proiectele pompoase care stau de ani de zile pe hârtie, proiecte aprobate dar fără finanțare, proiecte respinse s.a.m.d

*Domnule președinte Marius Dulce, sunteți mulțumit de actuala administrație publică locală?

Am spus de nenumărate ori că sunt nemulțumit de actuala administrație publică locală din Călărași. Am avut nenumărate interpelări în acest sens în Consiliul Local. Municipiul nostru are nevoie de infrastructură. Văd că într-un final, sper să fie cel fericit se vrea reabilitarea și modernizarea străzii Grivița. Din punctul meu de vedere este un impediment. Am văzut că are un termen de execuție de 17 luni, dacă nu mai bine. Dacă se dorea reabilitarea, trebuia intervenit pentru reabilitarea străzii Plevna, Rahova, pentru a putea devia traficul rutier prin aceste străzi. Ne gândim pe unde vom circula în Călărași în momentul în care vom începe lucrările. Stă în competența Primăriei de a găsi acele soluții pentru a reabilita acele străzi, Plevna, Rahova care sunt vai de mama lor, sunt distruse. Nu știu cum s-au adus la starea inițială. Aceasta este realitatea. Noi am prevăzut și aceste străzi pentru a se efectua lucrări, în cadrul bugetului anul trecut dar și pe acest an. Trebuie reparate străzile Rahova, Plevna și de ce nu Viitor, pentru a fluidiza traficul către strada Sloboziei.

Noi, PSD Călărași avem o listă cu priorități unde trebuie intervenit în fiecare an, acolo unde trebuie acționat și realizate lucrări. Tot orașul se află pe această listă, an de an. Am spus și susțin: Trebuie începută canalizarea de apă pluvială și menajeră în cartierul Măgureni. Fără ele nu putem efectua înainte o asfaltare așa cum trebuie, ca să-i aducem și în civilizație pe acei oameni. Vom susține asfaltarea și reabilitarea tuturor străzilor din cartierul Mircea Vodă. De asemenea terminarea lucrărilor în cartierul Farfuria. Acolo am cerut anul trecut a se efectua lucrări pe 10 străzi. S-au efectuat doar pe două străzi, pe str. Unirii și str. Școlii. Vreau să terminăm de asfaltat tot cartierul, inclusiv zona Farfuria. Ne gândim la toate cererile oamenilor. Am fost la o întâlnire cu cei din cartierul FNC și Obor. Chiar dacă nu sunt plătitori de taxe, așa cum sunt în alte cartiere, sunt oameni. Trebuie să-i aducem în acest secol, să-i aducem în rândul lumii, și să le realizăm utilități. În momentul când le spune că nu le poate asfalta sau realiza canalizarea pentru că nu își plătesc taxele, deja este o problemă și atunci, cum faci? Nu trebuie să trăiască și ei într-un mediu curat?

*Despre Piața Agroalimentară municipiul Călărași?

După cum bine știți, Primăria voia ca în locul acelei piețe să realizeze un mini-market Carrefour. Au venit cu un proiect prin care voiau să le concesioneze terenul pieței pentru ca aceștia să poată subînchiria tarabele celor ce vând legume, fructe, zarzavaturi. Noi, consilierii locali ai PSD nu am fost de acord, pentru că acolo Primăria trebuie să facă o piață publică și nu privată. Este vorba de o piață care trebuie gestionată de Administrația piețelor, de către Primărie. Nu am fost de acord nici cu mutarea comercianților sub acel cort, care nu a căzut sub greutatea primei zăpezi. În acea zonă nu mai pot veni producători. Oricum era impropriu să vinzi legume și fructe într-un cort…

Nu știu la ce s-a gândit Primăria când au mutat comercianții. Trebuia realizat un spațiu adecvat unde să funcționeze comerțul din acea zonă…Privind finanțarea construirea unei piețe noi, sunt mari îndoieli că ar exista bani disponibili. Abia aștept să văd pe noul buget care sunt prioritățile Primăriei, să ne spunem și noi, consilierii PSD care sunt ale noastre, care rezultă din discuții cu cetățenii. Se pare că nu pot realiza lucrarea de construire a unei noi piețe pe bugetul local sunt în colaps și nu au finanțare. Din declarațiile viceprimarului am auzit că au 10 milioane lei pentru investiții. Se pare că Primăria nu mai are bani decât pentru servicii și cheltuieli de personal. Dacă comentăm declarațiile din care reiese că sunt doar 10 miliarde lei pentru investiții, mă gândesc că dacă se vor acorda de către Primărie și voucherele de vacanță și tichetele de masă salariaților, Primăria Călărași ar mai rămâne undeva la 5 milioane de lei, adică 50 miliarde lei vechi. Mai nimic…

*Se vorbea la un moment dat despre realizarea unor parcări în fața instituțiilor publice din Călărași?

Așa este! Parcările reprezintă și ele o prioritate pentru consilierii PSD. Împreună cu viceprimarul Virgil Dumbravă am muncit la acel Regulament al parcărilor din municipiu. Deși am muncit la el vreo 2 ani au spus că nu este suficient argumentat. Problema Primăriei este mare, trebuie să finanțeze și să realizeze cărți funciare pentru ca acele terenuri să poată fi concesionate, pentru fiecare loc de parcare identificat pe care vor să îl concesioneze. Așa cum se pot închiria terenuri temporar pe un an, așa cum s-a realizat și pentru garajele ce nu le-au ridicat…așa se poate proceda și până la realizarea cărților funciare pentru fiecare loc de parcare. Deci așa s-ar putea închiria pentru un an locuri de parcare…Noi PSD propunem ca în zona parc Dumbrava să fie realizată o parcare mult mai mare. Trebuie studiate zonele și realizate parcări până aproape de parc, unde sunt zone nefolosite.

*Referitor la circulația rutiera din municipiul Călărași, ce părere aveți?

Circulația rutieră reprezintă o altă prioritate a consilierilor locali PSD. Asigurarea fluenței acesteia, semaforizarea inteligentă și alte măsuri tehnice sunt pe agenda noastră, spune Marius Dulce. Începând cu 2016 la propunerile de buget pe care le-am avut, s-a gândit un program de restricții pentru circulația unor categorii de autovehicule la orele de vârf. Discuțiile cu specialiști din Biroul rutier Călărași au condus la necesitatea de   realizare a unor sensuri giratorii. Pentru că nu aveam bani am încercat pe strada Variantă să facem un sens giratoriu din plastic. Am vrut să realizăm la liceul agricol și la 5 Călărași pentru a se opri acele ambuscade create în trafic. Sunt necesare studii de trafic pentru aceasta și găsi cele mai bune soluții.

*Cum ați văzut desfășurarea Sărbătorii Bobotezei din acest an fără Botezul Cailor?

Dacă vrei să serbezi un eveniment anume, Primăria trebuie să ia toate măsurile tehnice necesare, iar ca organizator să răspundă. Cred că tradiția concursurilor cu cai, a botezului cailor de Bobotează nu s-a vrut ca să se țină nici în acest an pentru ca cineva să nu răspundă. Nu văd rostul pentru care până în 2016 această sărbătoare locală, acest obicei s-a respectat iar după 2016 nu s-a mai vrut. Codul rutier era valabil și înainte de 2016. S-a dat vina pe Poliția Rutiera pe nedrept. Poliția a aprobat ca aceste atelaje trase de cai să poată fi aduse organizat, se puteau strânge la Obor, apoi aduse organizat pe strada Dobrogei, apoi se puteau campa la Arhivele Statului, și realiza circuitul din anii anteriori. Oamenii se puteau instrui erau multe forme de a organiza acest obicei, respecta această tradiție, dar nu s-a vrut. Nu avem străzi, nu avem tradiții…În alte comune din județ, în alte municipii tradiția s-a respectat, pentru că primarii și-au asumat decizia.  Asta trebuie să facă un primar. De aia se află acolo, să decidă! Așa face conducătorul oricărei instituții. De aceea are un aparat atât de mare, pentru a se consulta și lua decizii corecte.

*Bazarul de la Orizont, ce ne puteți spune despre acest proiect al administrației?

Eu am spus încă de anul trecut că acel bazar nu se va face. Drept urmare s-au alocat 3 milioane de lei, s-au ținut blocați acolo până la sfârșitul anului si nu s-a bătut un cui. Primăria a mutat acele garaje, în loc să încaseze banii de care avem mare nevoie. S-a realizat un teren viran unde oamenii își parchează mașinile prin noroaie. Pentru realizarea acolo a unui Bazar, trebuia realizat un studiu. Trebuia realizat un amplasament, se pietruia, se realiza o asfaltare fină, pentru viitorul bazar. Oamenii puteau să parcheze civilizat, și curat în această perioadă autoturismele. Am spus clar că acolo vor fi probleme atât după ce se va termina bazarul, dar și după ce se va muta acesta pentru că lumea nu va fi mulțumită.

“Ca de fiecare dată noi, consilierii locali ai PSD am ridicat problemele cetățenilor din discuțiile pe care le-am purtat cu oamenii pe străzi. Este normal să ridicăm aceste probleme pentru ca executivul din primărie să le rezolve. Nu mă interesează dacă spun ei că nu e propunerea lui Dulce sau a PSD-ului, mă interesează să le facă! Cetățenii știu că suntem, am fost și vom fi lângă ei pentru a face un oraș mai curat și mai frumos!” – a declarat Marius Dulce, președintele organizației municipale PSD Călărași, la final de interviu

Despre Autor