Klaus Iohannis a anunţat că va convoca referendum pe justiţie pe 26 mai

Klaus Iohannis a anunţat că va convoca referendum pe justiţie pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. “Aşa nu se mai poate. Golăneala PSD a depăşit orice limită”, a motivat Preşedintele României.

Klaus Iohannis a confirmat referendumul pe justiţie pentru 26 mai într-o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni.

“PSD continuă asalutul pe justiţie declanşat de când a preluat guvernarea. Vor Ordonanţă de Urgenţă de modificare a codurilor penale. Golăneala PSD a depăşit orice limită! Ordonanţă de urgenţă la fiecare 3 zile!”, a declarat Preşedintele României.

Klaus Iohannis a mai spus că “atacurile PSD asupra justiţiei trebuie să înceteze”, la fel şi practica ordonanţelor de urgenţă.

otul este fundamentul democrației și sursa legitimității acțiunilor oricărui om politic. De ce vă este frică de referendum, domnilor pesediști? De ce, în loc să încurajați oamenii să meargă la vot, amenințați că faceți secții separate de vot pentru europarlamentare și pentru referendum? Încetați să guvernați doar în propriul vostru interes și întoarceți-vă către români!”, a continuat spus șeful statului. Conferința de presă vine după ce în ultimele zile, Klaus Iohannis s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor și societatea civilă.  Marţi, şeful statului a avut consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie. La final, Elena Ghioc, fondator al organizaţiei Iniţiativa România, a anunţat că preşedintele a transmis în cadrul întâlnirii că referendumul pe tema Justiţiei va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. În prima zi de discuţii, cu societatea civilă, şeful statului le-a trasmis ONG-urilor că este decis în privinţa referendumului şi că îşi asumă inclusiv riscul invalidării acestuia. Miercuri, președintele s-a întâlnit cu reprezentanți ai CSM, ÎCCJ, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, VeDem Just, Uniunea Naţională a Judecătorilor România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, Asociaţia LiderJust, Asociaţia Magistraţilor din România. Referitor la organizarea referendumul privind Justiţie, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare din 26 mai, șeful statului anunțase deja că este „aproape hotărât” să convoace acest referendum, dar că doreşte să facă o analiză, înainte de a anunţa decizia. „Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegerile europarlamentare. Aproape. Lăsaţi-mi o majă pentru o analiză, o discuţie aprofundată, pentru că nu vreau un referendum pentru ceva anume. Vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil din opoziţie, ci şi societatea civilă, românii care vor să dea un semnal clar şi pentru asta, vreau să vă spun că de o săptămână lucrăm foarte foarte intens”, a spus şeful statului.

Citeşte întreaga ştire: Klaus Iohannis a anunțat că va convoca referendum pe justiție pentru 26 mai: ”Golăneala a trecut orice limită”

 

Despre Autor